In een tijd waarin digitalisering en administratieve vereenvoudiging centraal staan in het overheidsbeleid, mag van een overheidsportaal worden verwacht dat het meer biedt dan enkel een registratiepunt. Toch? Zeker bij fiscaal relevante verplichtingen zoals de aanmelding van O&O-projecten, verwachten ondernemingen een degelijk en toegankelijk databeheer. Helaas blijkt het BELSPO-portaal hierin ernstig tekort te schieten.
Fiscale stimulansen vormen een belangrijke motor voorinvesteringen in onderzoek en ontwikkeling (O&O). Een correcte en tijdige registratie via het portaal van de POD Wetenschapsbeleid (BELSPO) is essentieel voor de vrijstelling op de doorstorting van bedrijfsvoorheffing in het kader van dergelijke projecten.
Als federale dienst voor wetenschapsbeleid faciliteert BELSPO verschillende fiscale aangiftes, zoals:
BELSPO stelt hiervoor een online platform ter beschikking waar belastingplichtigen hun aanmeldingsformulieren kunnen invullen en uploaden.
Het lijkt logisch dat elke registratie en aanpassing in het systeem wordt bijgehouden en dat eerdere versies raadpleegbaar blijven. Helaas is de realiteit net iets anders.
Tijdens haar algemene vergadering van 13 december 2023 bracht het Rekenhof ernstige tekortkomingen aan het licht: “De aanmeldingstool van BELSPO registreert enkel het moment van een wijziging, niet de inhoud ervan. Eerdere versies zijn niet opvraagbaar, noch is het duidelijk wat wanneer is aangepast.” “Bovendien kan de fiscale cel van BELSPO niet garanderen dat haar archieven volledig zijn.”
Volgens de BELSPO-richtlijnen voor2025 wordt het belastingplichtigen sterk aangeraden om bij elke wijziging een eigen bewijsstuk (bijv. een screenshot) van het dossier voor en na de wijziging te bewaren. Daarmee verschuift de verantwoordelijkheid voor een transparante dossieropbouw volledig naar de aanmelder zelf.
Dit roept de fundamentele vraag op: wat is de waarde van een overheidstool die verplichte aanmeldingen registreert, maar geen gestructureerd gegevensbeheer garandeert? Een portaal dat enkel het bestaan van een registratie vastlegt, zonder systematisch beheer van de inhoud, biedt geenenkele rechtszekerheid. Integendeel: ondernemingen worden gedwongen om zelf een parallel en arbeidsintensief systeem op te zetten om de historiek van hun dossiers te bewaken — wat lijnrecht ingaat tegen de doelstelling van digitale efficiëntie.
Na verloop van tijd, of bij wissels in personeel, wordt het steeds moeilijker om correct te reconstrueren wanneer welke wijziging werd doorgevoerd. Zonder centrale registratie neemt het risico op fouten, misverstanden of discussies toe. De fiscale en economische impact hiervan kan aanzienlijk zijn.
In een digitale samenleving waarin efficiëntie en transparantie centraal staan, is het gebrek aan een degelijk datasysteem bij BELSPO ronduit problematisch. Dat een federale dienst vandaag geen inzicht kan bieden in de evolutie van een dossier, tart elke logica. Een structurele oplossing dringt zich op.
Gebrekkige registratie kan fiscale discussies uitlokken. Bloom Law staat u bij in geschillen, onderhandelingen en procedures — met strategie en resultaatgericht advies.
📞 Neem contact met ons op. We denken graag met u mee.